2011. november 28., hétfő

Hogyan vészeljük át a telet?

A tél nem tartozik a kedvenc évszakaink közé,persze ennek is megvan a maga szépsége,de hát ki szeret ugye fagyoskodni.Nem beszélve arról,hogy a nappalok is rövidebbek,az éjszakák meg hosszabbak és fogvacogtatók,kevesebb a napfény.
Összegyűjtöttem nektek pár dolgot,hogy én hogyan próbálok küzdeni a téli hónapok hidege ellen.
Közérzet -és hangulatjavító,betegségmegelőző,életünket úgymond megkönnyítő és gyógyulást elősegítő tippek következnek,amik a téli hónapok "túlélését"szolgálják.
Figyelem: hosszú lesz...:)


1.Megfázás ellen:
-citromot: nyomjuk ki egy citrom levét,és sima vízzel vagy teával vegyítsük,keverhetünk hozzá mézet is.
-váltófürdőt: készítsünk elő két edényt.Az egyikbe forró,a másikba hideg vizet.A lábunkat tartsuk 5percig a forró, 5percig a hideg vízben,majd ismét a forróban,aztán a hidegben.Másodjára viszont csak fél-fél percig tartsuk benne.A lábfürdő után szárítsuk meg a lábunkat,és húzzunk rá gyapjúzoknit,majd jól betakarózva helyezzük magunkat kényelembe.:)
2.Szemkönnyezésre:
Azt hiszem mindenki tudja,hogy a kamillateával átitatott vattakorong a szemre helyezve segít,de az édeskömény főzet is jó.
3.Rekedtségre:
Krumpliborogatás!Főzzünk meg 3szem hámozott,kockára vágott krumplit,nyomjuk szét,és a pürét tegyük bele egy konyharuhába,és azzal lehet borogatni a nyakunkat,én még egy sálat is szoktam köré tekerni.Ha kihűl a krumpli,melegítsük újra.
4.Torokfájásra:
-A gyógyszertárban vagy a gyógynövényboltokban lehet kapni gyógyiszapot,és abból én 3evőkanálnyit szoktam elkeverni meleg vízzel,hogy sűrű pépet kapjunk és azt egy kendőre helyezve kössük át vele a nyakunkat.
-Ezt pedig mostanában hallottam,bár még nem próbáltam: tojássör.
Tojássör elkészítése:1pohár sörhöz adjunk egy kevés fahéjat és kristálycukrot,majd forraljuk fel,és keverjünk hozzá 2habosra felvert tojást.Lehetőleg minél forróbban kortyolgassuk ezt a szokatlan,de gyógyító hatású italt.
5.Gyulladások ellen:
Tyúkhúsleves!Mégpedig forrón,nekem ez mindig beválik,én még pici Erős Pistát is szoktam bele keverni.Naponta többször is igyunk meg 1-1csészényit,viszonylag gyorsan megszünteti a megfázás tüneteit.
6.Lázcsillapítás:
Bevallom ezt is a mamámtól tanultam,egy mosdókesztyűt hideg vagy langyos vízbe mártunk,és ledörzsöljük vele a testünket,majd töröljünk magunkat teljesen szárazra.Ezt kb.2óránként ismételjük meg.Ha pedig magas lázunk van,akkor egy pár pamutzoknit mártsunk bele gyenge ecetbe(vagy ha erős,akkor ecetes vízbe),majd csavarjuk ki,és húzzuk ezt a lábunkra,és addig hagyjuk rajta,amíg meg nem szárad.
7.Orrdugulásra:
Sós víz!Lehet hogy hülyén hangzik,én kipróbáltam és működik...1bögrében(2,5dl-es) 1teáskanálnyi sót feloldunk,és a tenyerünkbe öntve előbb az egyik orrnyílásunkba,aztán a másikba szívjunk fel a vízből majd köpjük ki.Naponta többször,elég fura érzés de tényleg hatásos!
8.Hálószobánk hőmérséklete:
Én személy szerint ezt nagyon fontosnak tartom,ezért ezt is ideveszem,én allergiás vagyok,és nagyon nem mindegy hogy milyen a szoba hőmérséklete,ha tehetném mindig nyitott ablaknál aludnék,de utánaolvastam hogy így télen a hideg,zord időszakban lefekvés előtt kell alaposan kiszellőztetni,és az ablakot becsukni éjszakára.Mivel ha a szobánk hőmérséklete 16 C fok alá esik,szervezetünk egész éjjel a hideggel küszködik,és képtelenek vagyunk nyugodtan aludni.
9.Gyakoribb kézmosás:
Mivel ilyenkor gyakoribb a fertőzésveszély,a baktériumok megtelepedhetnek a villanykapcsolón,a telefonkagylón,a kilincsen,a járművek ülésein és kapaszkodóin-szóval mindenütt,amihez hozzáérünk a kezünkkel,ezért nagyon fontos a gyakori kézmosás,még akkor is,ha kesztyűt viselünk.
10.Fogkefe-csere:
Gondolom,nem kell mondani miért.Hiszen alighogy kihevertünk mondjuk egy megfázást,a betegségünk ideje alatt használt fogkefétől ismét megfertőződhetünk.Legjobb ha új fogkefét veszünk ilyenkor.
11.Szaunázzunk:
Ha tehetjük,ilyenkor télen nagyon ajánlom mindenkinek,nagyon jól méregteleníti a szervezetünket.Én sajnos már nem tudok menni,mióta itthon vagyok,mert nálunk nincsen.
12.Legyünk jókedvűek:
Ne hagyjuk hogy rossz hangulatunk eluralkodjon rajtunk.Csináljunk programokat,pl.olvassunk,kártyázzunk,társasjátékozzunk,vagy nézzünk meg egy vidám filmet videón...vagy bármi mást,ami eszetekbe jut.Nevessünk sokat,akarjunk jó kedvűek lenni!
13.Zsíros hajra:
Ha betegek,lázasak vagyunk,még a hajunk is gyorsabban zsírosodik.Hajmosás után használjunk borsmenta-főzetet,vagy almaecetet.
14.Viseljünk világos,színes ruhákat!
15.Űzzük el a szürkeséget:
Ha kinézünk az ablakon,a kertbe vagy az utcára mit látunk?kopasz fák,elfagyott növények,amik elég komor látványt nyújtanak.Ezt is ellensúlyozhatjuk pl.a szobánk feldíszítésével,akár vidám, színes párnákkal,terítőkkel,zöld növényekkel,esetleg száraz virágokkal.
16.Ízületi fájdalmakra:
Édesanyámnak bevált a következő dolog:megiszik naponta többször 1-1pohár ásványvizet,amihez néhány csepp almaecetet tesz.Ez csökkenti a fájdalmakat.
17.Virágok:
Tegyünk aranyesőt vagy mandulafáról lemetszett ágakat egy vázába,vagy vegyünk cserepes jácintot,tulipánt,nárciszt...mindegy mit,hogy ha rápillantunk,rögtön a tavaszra gondolhatunk(ami ugye még elég messze van).
18.Csoki helyett jó a krumpli is...:
Ha rossz lelkiismeretünk támadna a csokimajszolás miatt,akkor főtt krumplit is ehetünk,állítólag annak is ugyanolyan közérzetjavító hatása van,mint a csokoládénak.
19.Szolárium:
Hetente egyszer-kétszer igazán megajándékozhatjuk magunkat egy 10perces szoláriumozással.
20.Párátlanítsuk a szemüveget!
Nem párásodik be a szemüvegünk,ha spiritusz és glicerin egyenlő arányú keverékével bedörzsöljük az üvegeket.
21.Lélegezzünk mélyeket!
Álljunk a kitárt ablakhoz,csukjuk be a szemünket,és 30szor egymás után vegyünk mély lélegzetet.Ez után a gyakorlat után sokkal jobban érezzük majd magunkat!
22.Legyünk jók önmagunkhoz!
Reggelente mosolyogjunk a tükörképünkre,ezzel csak jót teszünk önmagunknak.Csak az képes másokkal jót cselekedni,aki önmagával is törődik.
23.Szellőztessünk ágyneműt!
De csak száraz időben tegyük,hogy jól lehűljenek.Így nem keletkezik bennük egészségtelenül magas hőmérséklet.
24.Mozogjunk!
Naponta félórát szánjunk rá,megéri!Lehet sétálni,futni,úszni...kinek mi tetszik,így rossz hangulatunk eltűnik.
25.Fontos a magnézium!
Ezt az orvosom ajánlotta:ha a szervezetünkből hiányzik a magnézium,gyengének,kimerültnek érezzük magunkat,és akkor ingerlékenyebbek is vagyunk.És amik tartalmaznak magnéziumot:a citrom,az alma,a grapefruit,a különböző zöldségfélék,hüvelyesek,olajos magvak,valamint a kakaó és a kávé is.
26.Idegesség ellen:
Stresszes állapotban ideális táplálék a dió,a mandula és a mogyoró.Rágcsáljunk el belőle pár szemet.
27.Érdesítsük a cipőnk talpát!
Kevésbé csúszik a bőrtalpú cipőnk,ha nyers krumplival bedörzsöljük,ezáltal ugyanis érdesebb,tompább lesz a felülete.
28.Bélfertőtlenítés:
Íme egy tipp:minden reggel éhgyomorra együnk 3evőkanálnyi savanyú káposztát.Ebéd előtt igyunk meg 1pohár kefírt.Esténként pedig majszoljunk el egy darabka sajtot.Ezt a kúrát 3héten át végezzük el.
29.Fülfájásra hagymát:
1fej vöröshagymát vágjunk apróra,nyomkodjuk pépessé,és osszuk el egy zsebkendőre.Hajtsuk össze a zsebkendőt és kendővel kössük a fülünkre.
30.Új illat-jobb hangulat:
Nem biztos,hogy az a legjobb,ha éveken át ugyanazt a megszokott parfümöt használjuk.Teszteljük le a drogériákban kapható új illatokat:hátha az eddigieknél kellemesebbet,jobbat(netán olcsóbbat)találunk.Az új illattól újjászülethetünk.
31.Viháncoljunk a hóban,gyermeklessel egybekötve:
Ha hull a hó,ne ragadjunk bent a szobában,menjünk ki a szabadba!Ezzel a bőrünknek is jót teszünk(meleg-hideg váltakozása,és a nedvesség miatt).Dörzsöljük meg arcbőrünket tiszta hóval és lessünk rohangáló,önfeledten kacagó gyerekeket,hátha attól még jobb kedvre derülünk.:)
32.Törődjünk a kezünkkel!
Egyetlen testrészünk sem igényel annyi zsiradék utánpótlást,mint a kezünk.Ápoljuk rendszeresen,különben ráncos lesz,kiszárad és kirepedezik.(az én ajánlatom:a Nivea Sos.-és a Dove kézkrémje,én télire az Essence helyett/mellett ezeket használom.)
33.Kényeztessük a lábunkat is!
Készítsünk lábfürdőt,majd kenjük be a lábunkat krémmel(amit én használok,és nagyon nagy kedvenc:Oriflame zöld tubusos fenyő illatú,és ugyanezen márka barna tubusos fahéj illatú lábkrémjei.)
34.Igyunk sok folyadékot!
Bár télen ritkábban szomjazunk meg,vegyünk erőt magunkon és igyunk sok ásványvizet!A tea is jó szolgálatot tesz,édesítsük ízlésünk szerint,és élvezzük jóleső melegét!
35.A bőrápolás szezonja:
A bőrünknek most van a legnagyobb szüksége a kényeztetésre,hiszen hiányzik neki a napfény.A neten sokféle házi arcpakolási kencéket találhatunk,illetve ami még fontos a radírozás(én cukrot szoktam keverni az arctisztító tejembe és azzal dörzsölöm le az arcom.)Kényeztessük a testünket,a bőrünket,a hajunkat is természetesen,én ilyenkor ritkábban használok hajpakolásokat és csak sima samponnal(jelenleg Head&Shoulders-sel,mivel mostanában elég korpás,és ez úgy veszem észre használ)hajat mosok,hajvégápolót(Gliss Kur) kenek a végeire,semmi fújós spray-balzsam:)...és ennyi!Viszont gyakrabban készítek ilyen tojásos házi kencét a hajamra.

Remélem nem untátok nagyon el magatokat,és talán tudtam valami újdonsággal is szolgálni.
Ha meg akarjuk őrizni jó közérzetünket,örüljünk a télnek és ne bosszankodjunk a hideg miatt!
Ne feledjétek: Az optimistáknak télen is szép az élet!:)

2 megjegyzés: